Wafter frissítés

A horgászatban, mint más bármely más sportban, időről-időre megjelennek olyan újítások, amik alaposan felkavarják az állóvizet! Igaz ez mindenféle horgászmódszerre, így a békés halak megfogását célzó feederes horgászatra is.

Wafters csalik feederes horgászathoz!

Véleményem szerint az utóbbi időkben 3 fontos újítás jelent meg a feederes horgászatban, ami jelentősen átalakította az addig is hatékony, de némileg más alapokon nyugvó method horgászatot.

Az első ilyen újítás a lapos kosarak (flat feeder) megjelenése és elterjedése volt. Ezek a lapos kosarak lehetnek fixen szereltek vagy úgynevezett in-line kivitelűek. Ez utóbbiak közvetlenül a főzsinóron, de szabadon csúszhatnak. Azért írom ezt feltételes módban, mert a legtöbben csekély mozgásteret engedve megütköztetik a csúszóra szerelhető kosarat. Teszik ezt azért, hogy a megiramodó hal, miután lendületet vett, saját magát akassza meg. Lényegében a bojlis szerelékekhez hasonlóan önakasztós szereléket készítenek. A method horgászatban azonban lényegesen kisebb csalikat alkalmazunk, jellemzően jóval kisebb horgokkal, valamint finomabb szerelékkel. Véleményem szerint ilyen feltételek mellett semmi sem indokolja az önakasztós szerelék alkalmazását.

Method-feeder kosár

A tömködő szerszám szinte leengedhetetlen kelléke a lapos kosaras method horgászatnak

A feederes, különösen a method feederes pontyhorgászatban a kapást döntően akkor látjuk, amikor a hal már megakasztotta magát. Amikor a ponty megérzi a ”horog ízét” a szájában, automatikusan megindul és csúszó szereléknél is tökéletesen megakasztja magát. Ha ilyen helyzetben nem akad jól a hal, szinte biztos, hogy a horog típusának és méretének változtatásával – esetleg egy szakállas vagy vékonyabb szárú horoggal – vagy a csali méretének variálásával könnyen orvosolni tudjuk a problémát. Az ilyen változtatások mindemellett valószínűleg több kapást is fognak eredményezni.

Carp Zoom termékek a Horgászonline webáruházban megvásárolhatóak!

Ez a szebb példány is csalitüskén felkínált wafter csalit szippantott fel

Abban a helyzetben látom egyedül létjogosultságát a megütköztetett in-line kosár alkalmazásának, ha a halakat csak nagy, 70-80 méter feletti távolságban érjük el. Itt már sokat javíthat a kapások hatékonyságán egy ilyen szerelék. Mielőtt azonban alkalmaznánk, mérlegeljünk. Egye esetlegesen eldobott vagy leszakadt szereléktől a halak csak nagyon nehezen tudnak megszabadulni!

A Carp Zoom in-line method kosarai remek megoldást nyújtanak. ha a lapos kosaras horgászatot választjuk, ráadásul mindezt remek áron. A hagyományos lapos kosár mellett az idei évben megjelent a gubancgátlós kivitel is. Ez első sorban nem a gubancok megelőzését szolgálja, hanem a távoli dobások során segít stabilizálni a kosár repülését.

Gubancgátlós method-feeder kosár pontyozáshoz!

A megfelelő méretű horog és csalitüske, wafter csalival kombinálva a pontyhorgászat egyik leghatékonyabb megoldása

A következő ilyen jelentős újítás a különböző típusú hajszálelőkék alkalmazása volt. Nem túl meglepő, hogy ezek a szerelési módozatok a bojlis horgászoktól szivárogtak át a finomabb technikát művelők eszköztárába. Az ok egyszerű volt! A kimondottan nagy halak fogására kifejlesztett szerelékben a feederesek is hamar meglátták a fantáziát. Első sorban abban volt kimagasló ez a csalizási mód, hogy a halak figyelmének elaltatásában nyújtott óriási segítséget! Az ügyesen beállított hajszálelőke hossz esetén, a haj szája már csak akkor érinti a horgot, amikor a csali már elég mélyen van a hal szájában. Ekkor pedig elkerülhetetlenül megtörténik az akasztás.

A hajszálelőkés csalizásnál a csalitüskés megoldás, sokkal jobban elterjedt a method horgászatban, mint a bojlizás során. Az ok végtelenül egyszerű, a sokszor nagyméretű és kemény bojlikat igen nehéz lenne feltűzni a tüskére, ráadásul szerelék bevetése során is könnyen leszakadhat a csali. A method horgászatban alkalmazott kisebb és általában puhább csalikkal sokkal könnyebb a csalitüske használata, ráadásul a macerás fűzögetés mellett, igen gyors és egyszerű csalizást tesz lehetővé!

A Carp Zoom csalitüskéje remek megoldást nyújt. Anyaga kellően vastag, ami a száron kialakított ellentétes irányokba álló szakállakkal együtt, még a távoli sobások során is remekül tartja a csalit. A kisebb 6-9 mm-es csalikhoz a 7 mm-es tüskét, a 10-13 mm-es csalikhoz a 10 mm-es kivitelt ajánlom, míg a legnagyobb (15mm) tüskét az ennél nagyobb csalikhoz.

Csali tüske-Horgászonline webáruház

A Carp Zoom csalitüskéi minden féle csalihoz jó választást kínálnak, amire a method horgászat során szükségünk lehet

A következő – és véleményem szerint jelen pillanatig utolsó – nagy újítás a balanszírozott, úgynevezett wafter csalik megjelenése volt. Amikor az eső ilyen csali megjelent a piacon, a legtöbben csak legyintettünk, hogy ez is csak egy újabb csalizópellet lesz. Aztán szépen lassan jöttek a hírek, hogy milyen jó fogásokat adnak ezek a színes golyócskák. Az ügyesebb horgászok hamar rájöttek a csali hatékonyságának titkára. Első ránézésre ez sem különbözött a többi lebegő golyótól: Vízbe dobva azonnal felpattantak a felszínre. Ha azonban megfelelő méretű horoggal és csalitüskével rögzítjük a hajszálelőkére, máris kidomborodik ezen csalik előnyös tulajdonsága. A megfelelő méretű csalitüske-wafter kombinációval, ugyanis balanszírozott csalit hozhatunk létre. Ez a csali az etetőanyag oldódása közben a legjobb helyen, az oldódó etetőanyag tetején fog elhelyezkedni, viszont annyira könnyű lesz, hogy a halszáj legkisebb szippantására is a megfelelő helyre kerül horgunk!

A method-feeder csalik a modern pontyhorgászat fontos kellékei!

A tavalyi Carp Zoom wafter csalik változatos ízvilágukkal…

Carp Zoom method csalik csalitüskére!

A 2018-as újdonságok vajsavas ízükkel és feltűnő színeikkel csábítják kapásra a pontyokat

A tavalyi évben a Carp Zoom is kihozta wafters csaliját a hagyományos ízekkel, azonban az idei évben még erre is rátett egy lapáttal. Az NBC, vagyis vajsavas etetőanyaghoz és etetőanyagra való aromák mellett, megjelentek az igazán feltűnő színekben megjelenő vajsavas wafter csalik is. Az új csalik hatékonyságát, tehát a látvány és az ízek egyaránt fokozzák.

Horgász dippek, attraktorok, etetőanyagok, feeder botok
A vajsavas balanszírozott csalik mellett, megjelentek a vajsavas aromák is, amik a reggeli etetőanyag keverésnél, de a kosárra nyomva is alkalmazhatók

Ezek az eszközök, megfelelően alkalmazva, igazán hatékonnyá teszik a fenekező pontyhorgászatot.

Sikeres pontyhorgász

A hatékonysághoz nem férhet kétség!

Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy a következő években mi lesz az a következő újítás, ami újra meg fogja változtatni a feederes horgászattal kapcsolatos elképzeléseinket!

Forrás: www.fisch.hu – Carp Zoom Feeder Team

Vélemény, hozzászólás?

RÓLUNK

CarpLine Team

Carpline

Fókuszban a minőségi és prémium horgásztermékek!