Zsinórfeltöltés – Orsóra fel!

Ha előrelátó horgászok vagyunk és szeretünk az előttünk álló szezonra idejében felkészülni, felszerelésünk már megújulva várja az első bevetéseket. Sokszor azonban elfeledkezünk az egyik legfontosabb alkotóelem, a főzsinór ellenőrzéséről és cseréjéről.

Zsinórfeltöltés - Orsóra fel! | CarpLine.hu

A szezon vége felé és a hideg, kellemetlen idők beköszöntével sokunk számot vet a felszereléssel kapcsolatos téli teendőkről. Ezek között egyaránt szerepel a koszos felszerelés letisztogatása, az orsók szükséges karbantartása, valamint az elhasználódott apróságok cseréje. Valószínűleg nem csak nálam szerepel a lista végén az orsók dobjain feszülő zsinórok ellenőrzése és szükség esetén azok cseréje.

Bármennyire is óvjuk felszerelésünket, a horgászzsinór már normál felhasználás mellett is komoly kihívásokkal néz szembe az év során. Az erős UV sugárzás, a hosszas fárasztások, a sűrű dobások vagy a zavaros vízből a gyűrűkre vitt szennyeződések, folyamatosan koptatják horgászzsinórunkat és teszik tönkre annak külső-belső szerkezetét.

Szerencsére az elhasználódás jelei könnyen felismerhetők, ezért érdemes néhány percet szánni a használt zsinórok vizsgálatára. Első és legszembetűnőbb változásokat a zsinór felületén fedezhetjük fel. A hosszan kiszálkásodott, vagyis ujjunk közt végighúzva érdes tapintású zsinórfelület, előrehaladt öregedésre utal. Ezt a jelenséget monofil és fonott zsinórok esetében is megfigyelhetjük, bár utóbbiaknál inkább csak szemmel látható az elhasználódás. Ilyen esetben egy ollóval még orvosolhatjuk a problémát. Amennyiben az elhasználódott zsinórrész nem túl hosszú, úgy vágjuk le a kérdéses szakaszt. Ha sok 10 métert kell eltávolítanunk, akkor indokolt a teljes zsinór cseréje.

Úgyszintén öregedésre utal, ha a zsinór fényes felülete a megszokottól eltérően matt hatású. Ilyenkor érdemes a monofil zsinórt egy enyhén mosószeres vízbe áztatott ronggyal áttörölni. Amennyiben a száradás után régi fényében tündököl a főzsinór – és egyéb hibát nem találtunk – úgy bátran használhatjuk tovább, viszont ha száradás után sem kapjuk vissza a régi csillogást, szintén javasolt a csere. Hasonló módon érdemes eljárni a színezett zsinórokkal is. Az eredeti szín erőteljes kopása és kifakulása a zsinór elhasználódásra utal. Ennek jeleit sokszor csak úgy ismerjük fel, ha mintának rendelkezésünkre áll egy fel nem használt tekercs, de a dob mélyebb részein levő élénkebb színű zsinórszakasz is jó színmintát szolgáltathat.

Horgász módszereket ismertető cikk sorozat most a Horgászonline webáruház blog oldalán! Töltse el velünk kellemesen szabadidejét!

Megfelelő minőségű felszereléssel az ilyen szép halak is biztonságosan szákba terelhetők.

Végül ne feledkezzünk meg a fizikai próbatételről, ami szintén az elhasználódás biztos jelét szolgáltathatja. Ha azt tapasztaljuk, hogy főzsinórunk az elvárt húzóerőnek már nem képes ellenállni – vagyis elszakad – szintén javasolt a csere. Az ilyen hiba általában éppen a legkellemetlenebb pillanatokban fog kiütközni és szomorúan kell búcsút intenünk, a kint levő zsinórszakasz végén vágtázó kapitális halnak.

A finom szerelékes és feeder horgászoknak kimondottan javasolni szokták az évenkénti zsinórcserét, hiszen az alkalmazott vékonyabb zsinórok esetében gyorsabb elhasználódásra számíthatunk. Amennyiben kellő mennyiségű zsinórt töltöttünk a dobra, hasznos trükk lehet, ha egy másik üres dobra átcsévéljük a főzsinórt. Ezzel a csellel a dob mélyebb részén megkímélt zsinórszakasz kerül felülre, ami nagy valószínűséggel épségben vészelte át a szezont. Ha így járunk el, érdemes folyamatosan figyelni a zsinór állapotát, és szükség esetén szezon közben megejteni a cserét.

Ha a csere mellett döntünk, érdemes megfontolni, hogy milyen zsinórral töltjük fel orsóink dobjait. Szerencsére ma már számtalan lehetőség közül válogathatunk, így akár halfajhoz és horgászmódszerhez is igazíthatjuk választásunkat. Ha előrelátók vagyunk, kihasználjuk a lépten-nyomon fellelhető tavaszi akciókat és egy jól megválasztott kiszereléssel, meglepően sokat spórolhatunk.

Számos lehetőség közül, ma már a Carp Zoom kínálatában is megtaláljuk, a különböző módszerek igényeinek megfelelő speciális zsinórokat. A 2019-es újdonságok közt, a márka horgászzsinór kínálata is tartogat meglepetéseket.

Horgász módszereket ismertető cikk sorozat most a Horgászonline webáruház blog oldalán! Töltse el velünk kellemesen szabadidejét!

 Tesztelés alatt a Method Feeder Line.

A Feeder Competition termékcsalád legújabb zsinórja, a Method Feeder Line, ami – mint neve is mutatja – kimondottan method feeder horgászatra kifejlesztett monofil zsinór. Ebből a szempontból legfontosabb a zsinór süllyedő tulajdonsága. Aki egy kicsit is bele ásta magát a method technika részleteibe, tisztában van vele, hogy a fenékre érkező lapos kosarat nem ildomos a leérkezés helyről elmozdítani. Ez pedig a zsinórsüllyesztés során óhatatlanul is megtörténhet, ami a technika hatékonyságát jelentősen csökkenti. Egy jól süllyedő zsinórnál ez aligha fordulhat elő, de érdemes gondot fordítanunk a zsinór tisztán tartásáról, hogy kedvező tulajdonságát sokáig megőrizze. Ezt a zsinórt a Carp Zoom Feeder Team method horgászatban jeleskedő tagjai az elmúlt ősszel már megelégedéssel használták.

Horgász módszereket ismertető cikk sorozat most a Horgászonline webáruház blog oldalán! Töltse el velünk kellemesen szabadidejét!

 A teszt jól sikerült. Kamera előtt: Tóth Henrik és a ponty!

Az elmúlt időszakban a Carp Zoom, a kimondottan nagyhalas horgászatokra tervezett zsinórok terén is sokat erősödött. 2019-es újdonság a kapitális halak horgászatára tervezett Serie Extreme zsinórcsalád ponty (barna), amur (zöld) és busa (fehér) horgászatára szánt típusai. Mindannyiunk álma a kapitális méretű halak megfogása, általában felszerelésünket is ennek megfelelően állítjuk össze. Mivel ezt a zsinórcsaládot nagyhalas horgászatokra tervezték, a szortimentben vékony méretek nem is kaptak helyet. A három típus alapvetően színében tér el egymástól. Közös jellemzőjük a magas szakítószilárdság, kedvező nyúlási tulajdonságaik pedig extra tartalékokat biztosítanak a hosszú fárasztások során.

Horgász módszereket ismertető cikk sorozat most a Horgászonline webáruház blog oldalán! Töltse el velünk kellemesen szabadidejét!

Extrém igénybevételre tervezett zsinórok, nagytestű békés halakra.

A bojlis horgászatokra tervezett Marshal Origo Carp Line nem új termék, de népszerűsége révén helyet kapott a 2019-es kínálatban is. A zsinórt – lágysága ellenére – nagyfokú kopásállóság jellemzi, modern felületkezelése pedig hatékony védelmet biztosít az UV sugárzás káros hatásai ellen, ami manapság nem elhanyagolható szempont. A feltűnő fluo színnek köszönhetőenbármilyen fényviszony mellett tökéletesen látszódik használat közben.

Horgász módszereket ismertető cikk sorozat most a Horgászonline webáruház blog oldalán! Töltse el velünk kellemesen szabadidejét!

Marshal Origo: Bojlis zsinór minden fényviszonyra!

A Bull-Dog horgászzsinór régóta kedvelt típus, ami 2019-től új köntösbe bújt, de továbbra is magas szakítószilárdság, jó csomótűrő képesség és csekély nyúlás jellemzi. A visszafogott zöld szín mellett élénk fluo sárga színben is kapható, ami az éjszakai horgászatok során különösen praktikus. Az 1000 méteres kiszerelés 2-4 orsódob teljes feltöltésére is alkalmas.

Balra a régi kedvencnek számító Bull-Dog zsinór, jobbra pedig az favorit, a Method Feeder Line

Bármilyen módszerhez és halfajhoz is választunk zsinórt, érdemes tehát még idejében, a tavaszi horgászatok megkezdése előtt átvizsgálni az orsók dobján pihenő zsinórokat és szükség esetén cserélni azokat. Az elhasznált zsinórt azonban nem érdemes kidobni. Ezek tökéletesen alkalmasak a mély dobú orsókon alátöltő zsinórnak, így adott esetben nem szükséges több 100 méter zsinórt feleslegesen felcsévélni a dobra. Ha jellemzően például 60-70 méteres távolságra horgászunk, nem érdemes feltekerni 300-400 méter friss zsinórt egy mély dobra, amikor 150-200 méter is kényelmesen végigszolgálja a szezont?

Kellemes töltögetést!

Horgász módszereket ismertető cikk sorozat most a Horgászonline webáruház blog oldalán! Töltse el velünk kellemesen szabadidejét!

Forrás: www.fisch.hu – Carp Zoom Feeder Team

Vélemény, hozzászólás?

RÓLUNK

CarpLine Team

Carpline

Fókuszban a minőségi és prémium horgásztermékek!