Ne dobd ki a csontibábot!

Se nem csonti, se nem légy, csontibáb mint csali. Az elfeledett titkos csalik nyomában

Az angol verseny és hétköznapi horgászok nagyon sok bábot használnak a feeder horgászatok alatt. Nem azért, mert a bebábozódott csontival már nem tudnak mi kezdeni és nem szeretnék kidobni, hanem mert fogós! Amivel most szeretnék foglalkozni a csonkukac bábja. Készítés, felhasználás, tippek és ötletek!

Ne dobd ki a csontibábot! | CarpLine.hu

Az év folyamán rengeteg olyan verseny volt, amelyek a dévérkeszeg vagy éppen karikakeszeg nagy mennyiségű megfogásáról szólt. Ezek a halak rajonganak ezért az apró, roppanós csaliért. A báb készítésének és magának a báb kezelésének vannak fontos lépései, titkai. Sokan bizonyosan meghökkennek, amikor ezeket a sorokat olvassák, minek ennek ekkor hűhót keríteni, amikor bebábozódik az saját magától is. Be bizony, sőt aki csak csalizni akarja használni annak elég egy dobozkában árnyékba (fontos) kirakni pár napra. Azonban, ha nagyobb mennyiségre (2-3 dl akár) van szükségünk, mert esetleg etetni is szeretnénk vele, akkor egy teljesen más technikát kell alkalmaznunk.

A technika

Ahhoz, hogy szép bábunk legyen megfelelően nedvesen kell tartani a csontkukacot. Ehhez ez a technika nedves fűrészport használ. (Azért írtam, hogy ez a technika, mert létezik másik is!) Ha egyszerűen szárazon akarnánk tartani a nyűveket, akkor azok először nem bábozódnának, hanem elkezdenének lefogyni, felélnék tartalékaikat. A horgászat szempontjából az nem jó.

A hozzávalók

Ha a csontkukacot egyszerűen kirakjuk a napra, akkor nagyon gyorsan, nem egyenletesen bábozódik be. Nekünk az a célunk, hogy szabályozott körülmények között zajlódjon ez a folyamat. Hogy miért? Mert, csak a világos báb az, ami kell. Ez a bábozódási folyamat legeleje. A nagyon sötétek már annyira könnyűek, hogy lebegnek, feljönnek a felszínre. Mindehhez szükségünk lesz egy lapos aljú edényre, fűrészporra és egy kézi permetezőre. Valamint egy körülbelül 3mm lyukbőségű rostára. Hogy pontosan mennyi báb lesz egységnyi csontkukacból, azt csak megsaccolni lehet. De ha mégis számot kell mondani, akkor szerintem közel 60%-a lesz báb.

Elkészítés

A lapos edénybe beleszitáljuk a fűrészport, a nagyobb darabokat a szemetesbe dobjuk. Majd megvizezzük, egy egyszerű kézi permetezővel. Ez után belehelyezhetjük a lemászatott kukacokat, és árnyékos helyre rakjuk. Én napjában kétszer átmászatom a rostán reggel és este. A fűrészpor könnyen átmegy, a kukacok pedig menekülve a fény elöl gyorsan átmásznak. Így nekünk nem marad más, mint a rostán fent maradt bábokat egy külön edénybe eltenni.

Ne dobd ki a csontibábot! | CarpLine.hu

A tárolás

Biztos vagyok benne, nem én vagyok az egyetlen, akinek már meggyűlt a baja családon belül a csalik hűtésével. Sajnos a bábnál is ugyan az a helyzet, mint a kukacoknál. Ahhoz, hogy a kikelési folyamat megálljon, 2-3 fokon kell tartani őket. A másik lehetőség a pincehideg vízben tárolás. Naponta cserélem rajtuk a vizet. A menetrend egyszerű, amíg mászik a csonti, addig cserélem a vizet.

A felhasználás

Az elkészített etetőanyagba keverve könnyem bejuttatható a vízbe. Gyorsítja az keverék oldódását. Arra azonban vigyázni kell, hogy nem szabad túl nagy erővel összenyomni a gombócot, mert akkor a báb kipukkad. Érdekes volt megfigyelni egy kis akváriumban, hogy amikor az etetőanyag feloldódott, akkor a báb, mint a terülj-terülj asztalkán mind a tetején volt. Úgy gondolom, ennek egy hal sem tud ellenállni.

A horgon hasonlóan jól viselkedik. A világos báb nehezebb, a sötétebbek pedig már olyan könnyűek is lehetnek, hogy lebegnek. Érdemes vele játszani, mert ha megfelelően van balanszírozva a horgunk, a legóvatosabb halak is megfoghatóak. Nem egy kapitális, 3-4 kg-os dévér matuzsálemet fogtak már meg így!

A horogra tűzés variációja végtelen. Az első, amikor egy szem báb mellé tűzöm a csontkukacot. Előszeretettel használom. Viszont, amikor tényleg nagytestű dévért vagy a közelben ólálkodó pontyok akarom megfogni, akkor csak báb kerül a horogra (3-4 szem). Óvatos kapások idején láttam már bábba rajtett horoggal horgászni embereket. A 2012-es Genti Feeder Világbajnokságon a magyar csapat sok szép bodorkát fogott ezzel a csalival. Érdekes, egyben eredményes megoldás.

Tipp:

A bábot pince hidegben is egy hétig el tudjuk tárolni, csak minden nap tegyünk rá friss vizet. A hosszabban tárolni csak fagyasztva, vagy közel nulla fokon lehet.

Tipp:

A leöblített báb egy különleges felhasználási módszere Angliából származik. Az etetőanyagba keverés előtt jó erősen megnyomjuk a bábot, azaz megroppantjuk szemeket. Így a bennük lévő folyadék felszabadul és távcsaliként fog viselkedni.

A végére csak egy megjegyzést fűzök, ami talán kicsit megmozgatja a fantáziát:

„Gyakran találkozunk azzal az esettel, amikor a versenyhorgász mögött megállnak, majd halkan megjegyzik: Milyen sok halat fognak.” Ez egy nagyon összetett, lépésről-lépésre felállított folyamat. Amibe a fáradságos bábkészítés is beletartozik.

Forrás: www.fisch.hu – Kocsis László

Vélemény, hozzászólás?

RÓLUNK

CarpLine Team

Carpline

Fókuszban a minőségi és prémium horgásztermékek!