“Distance up to 100m”

Avagy egyszáz méternél nagyobb dobás

Ezzel a felirattal sok horgászboton találkozhatunk, de pontosan mi az információ, ami mögötte van? A horgásztavak jelentős hányada úgy lett kialakítva, hogy egyik oldalon lehet csak horgászni, ilyenkor a halak a parttól távol, igen gyakran a csendesebb távolabbi oldalon helyezkednek el. Az áthidaló megoldás a fogás érdekében a megfelelően nagy távdobás. „Distance up to 100m” felirat jelentése jelen esetben nem más, mint az, hogy a dobástávolság 100 méter feletti is lehet.

Carp Zoom tesztcsapat

Horgászonline webáruház! Az ön partnere a horgászatban!

Botkérdés

Persze ehhez nagyon sok mindennek kell teljesülnie. A felszerelés gerincét, minden esetben a bot adja. A Feeder Competition DC Method bot család mindkét tagja a távdobásra lett kifejlesztve. Erős, de mégis könnyű és jól kezelhető botot alkottak a hozzáértő kezek. 3,6 illetve 3,9 méter hosszban kerül a boltokba, az előbbi 150, az utóbbi maximum 180 gramm súllyal terhelhető. Ezek persze csak iránymutató adatok, a legjobb teljesítményt általában a boton feltüntetett maximális dobósúly 2/3-nál lehet elérni.

Horgászonline webáruház! Az ön partnere a horgászatban!

Horgászonline webáruház! Az ön partnere a horgászatban!

A nagyméretű, döntött keverőgyűrű alapkövetelmény

A bot gyűrűzése természetesen a távdobásokhoz igazodva végig nagyméretű, a spicctoldásig 3 talpas, a keverő pedig döntött. Sok esetben hiába vannak nagy gyűrűk a boton, ha a spiccre kicsi gyűrűket szerelnek, nem lesz összhang. Erre szerencsére figyelt a gyártó, és igen nagyméretű gyűrűvel szerelte a 3 darab, különböző erősségű és színű spiccet. A nyéltag kiképzésénél is a trendet követve, csak a fogáspontokra került EVA, a mérte is hosszabb az átlagosnál.

Horgászonline webáruház! Az ön partnere a horgászatban!
Három különböző erősségű spicc

Horgászonline webáruház! Az ön partnere a horgászatban!

Az orsóról

A dobástáv növelés következő fontos eleme a megfelelő orsó kiválasztása. A súly, a méret, a dob kúpossága, mind-mind olyan tényező, ami több tíz méternyi előnyt ad nekünk. A Feeder Competition Super Feeder LC5000 egy nagyon jó kompromisszumos megoldás. Hatalmas kúpos dobjára sok zsinór fér, dobásnál viszont könnyen szalad le róla. A házában 6+1 csapágy került, ami a legfontosabb helyekre építve biztosítja a könnyed futást. Erősített felkapókar, jó minőségű anyagból készült ház, precíz csapágyak, nagyméretű hajtókar, ezen tulajdonságok miatt a legkeményebb szituációkban is helyt áll az orsó.

Horgászonline webáruház! Az ön partnere a horgászatban!
Színig töltve, a világos zsinór a fluorokarbon

Horgászonline webáruház! Az ön partnere a horgászatban!
Robosztus felkapókar, masszív orsótest

Zsinórok

A nagy távoságban történő horgászathoz illő megfelelő minőségű, és ha lehet kis nyúlású zsinórt választani. Ilyen a Distance Fishing Line is, ami sötét színével jól illeszkedik a fenékhez. Speciális bevonata révén nagyon halkan, és ami fontos szinte súrlódás nélkül szalad ki a gyűrűkön. Ne válasszunk vastag zsinórt! Minél vastagabb a főzsinórunk, annál kisebbek lesznek a dobásaink. Azonban, hogy a megfelelő lendületet át tudjuk adni a végszereléknek, ami jelen esetben egy minimum 60 g-os method kosár, mindenképpen dobóelőkét kell kötnünk. Ez a legtöbb esetben fonott zsinór, azonban sok vízen a halak védelme érdekében ezt már nem engedik. Így nem marad más választásunk, mint vastag monofilból megkötni azt. A normál zsinórok helyett érdemes inkább a fluorokarbon zsinórokat használni, mert ezek nyúlása minimális, rendkívül erősek, és ami fontos, a víz alatt teljesen észrevehetetlenek. Az utolsó pár méter zsinórnak ez minden szempontból ideális. Tehát a főzsinórnak 0,20-as Distance került a dobra, 250 méter (1 tekercs), majd 7 méter Fluorocarbon Leader 0,25mm-es méretben. Ezeket, ha megfelelően kötjük össze, elszakíthatatlan szereléket kapunk.

Horgászonline webáruház! Az ön partnere a horgászatban!
Leggyakoribb célhalunk, a nagyponty

Tipp!

Nagyon nehéz megítélni milyen messzire sikerült dobni, ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk visszaellenőrizni, hogy megnézzük (megmérjük) mennyi az orsónk egy tekerés alatti zsinór behúzása. A horgászat közben csak megszámoljuk mennyit tekertünk, felszorozzuk, és hozzávetőleg máris tudni fogjuk, mekkorát sikerült dobni.

Fontos!

Ahhoz, hogy valójában nagyot tudjunk dobni, ténylegesen nagy energiát kell átadni a végszereléknek. Ez a dobásnál az ujjaknál összpontosul, pont, mint amikor az íjat megfeszítjük. Vagyis, ha lehet, csináljunk úgy, mint a valamire való modern íjászok, használjunk ujjvédőt! A minőségi ujjvédők valódi bőrből készülnek, és gumis karpánttal rögzíthetők a kezünkre. A másik távdobási szabály a teljesen behúzott fék. Ha akár egy centit is megcsúszik a fékünk, és netán nincs rajtunk dobókesztyű (ujjvédő), akkor a zsinór csúnya vágási sérüléseket okozhat.

Horgászonline webáruház! Az ön partnere a horgászatban!
Megfelelő végszerelékkel a keszeg is fogható távolról

A szerelék vége

A megfelelő végszerelék összeállítás mindenkinek mást jelent. Azonban a távdobáshoz vannak kritériumok. Ilyen a megfelelően áramvonalas, optimális súlyú kosár. Azt hogy ezt mivel töltjük meg az nem annyira, az inkább fontos, hogy mennyire nyomjuk rá a kosárra. A method végszerelékek használatakor nagyon fontos, hogy ahova bedobtuk a kosarat, az ott is maradjon. Ha a valamilyen oknál fogva azt arrébb húzzuk, akkor pont az etetésünkről húzzuk le a csalit, a fogási esélyünket csökkentve.

Etetőanyag tippek:

– 1 kg Carp Zoom Pure pellet barna és fekete.

– 1kg Super Sweet groundbait Édes Halas

– 1 flakon Atractor spray, szilva, vagy fokhagyma ízben, a gyors csalogatás miatt

– A horogcsali a lehető legkönnyebb legyen, a legjobb választás a Carp Zoom Method Wafters-ei. Ezek kikönnyített csalik, de nem lebegnek fel.

Horgászonline webáruház! Az ön partnere a horgászatban!
Használjunk aromát a gyors kapás eléréséhez

Horgászonline webáruház! Az ön partnere a horgászatban!

A csalizásról

A Pure pelletből kirostáljuk a nagyobb szemcséket (>2mm), majd ezeket felnedvesítjük több lépcsőben. Háromszor, négyszer egy kevés vizet rálocsolva, alaposan elkeverve állni hagyjuk. Akkor lesz megfelelő, ha már egy nyomásra összeáll. A lerostált apróbb szemcsék más horgászatkor fel tudjuk használni, jól lezárva tároljuk. A Super Sweet egy rendkívül édes etetőanyag, a szokásos módon nedvesítsük meg, majd hagyjuk állni. Ez komplex keverék, nincs hozzá szükség külön adalékra. A method kosarat majd horgászat közben rétegesen töltsük meg.

Horgászonline webáruház! Az ön partnere a horgászatban!
A csalit érdemes elrejteni

Horgászonline webáruház! Az ön partnere a horgászatban!
A töltő szerszám használata indokolt

A végszereléket hajszál előkésre szokás készíteni, rövid 8-10 cm-es előkével. A hajszál előke csalitüskéjébe érdemes a Method Wafters 8 mm-es, vagy a Method Corn családból választani. Ezt követően a töltőszerszámba a szemcsés pellet őrlemény kerüljön, majd erre a csali a horoggal. Ezt lezárjuk az etetőanyaggal, és a töltő szerszámmal jó erősen a kosárra nyomjuk.

Horgászonline webáruház! Az ön partnere a horgászatban!
Az írásban szereplő etetőanyag a kosárba töltve

Ami ez után következik, az már a horgászon múlik. Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni, és nem lesz elérhetetlen távolság.

Forrás: www.fisch.hu – Carp Zoom Team

Vélemény, hozzászólás?

RÓLUNK

CarpLine Team

Carpline

Fókuszban a minőségi és prémium horgásztermékek!