Alberto horgászcsomó

Két zsinór összekötése Alberto csomóval

Legyen szó fonott dobóelőkéről, kagylóálló zsinórról vagy kombi rigről, minden esetben a következő csomót használom. Hazánkban a legtöbb horgász a Double Uni kötést használja, ezzel szemben az Alberto előnye abban rejlik, hogy a csomónk kúp alakú lesz, ezáltal könnyebben kiszalad a dobról, nem ütközik meg a gyűrűkben, így a dobótávolság is növelhető.

1. kép: Hajtsuk vissza a (jelen esetben) fonott dobóelőke végét…

Horgászonline horgász magazin

2. kép: … majd lentről felfelé vezessük át a főzsinórunkat a képen látható módon.

Horgászonline
3. kép: Hüvelyk és mutató ujjunk közé fogjuk be mind a 3 szál zsinórt úgy, hogy felül megmaradjon egy hurok, mert a kötés végén az utolsó szálat itt fogjuk visszavezetni.

Horgászonline webáruház
4. és 5. kép: A másik kezünk segítségével kezdjük el lefelé tekerni a főzsinórt úgy, hogy dobóelőkét körkörösen átvesszük a dupla szálon….

Horgászonline webáruház

Horgászonline webáruház

6. kép: … ezt a lépést ismételjük meg 6-7 alkalommal.

Horgászonline webáruház

7. kép: Ha megvan az utolsó tekerés lefelé, az előbbihez hasonló módon kell körbetekerni a főzsinórt, csak most visszafelé. Ha lefelé pl. 6 alkalommal tekertük körbe a zsinórt, visszafelé is 5, vagy 6 alkalommal tegyük ugyanezt. Ehhez azon a ponton, ahol visszafordítjuk a zsinórt, össze kell fognunk a szálakat, különben szétugrik a csomó. Tehát itt már mind a 2 kezünkkel tartanunk kell 1-1 helyen a kötést, kis gyakorlás után rá fog állni a kezetek!

Horgászonline webáruház

8. kép: Ha ezzel megvagyunk, egy apró, de nagyon fontos lépés következik: ellenkező irányból kell kivezetni a zsinórunk végét, mint ahol az elején elkezdtük bevezetni a főzsinórt, mert a szálaknak egy oldalon kell futni. Tehát ha fentről nézzük a csomót, és főzsinór először fentről lépi át a dobóelőkét, akkor a zsinór végének ugyanezt az utat kell követnie, vagyis lentről dugjuk át a hurkon.

Horgászonline webáruház

9. kép: Ha ezzel megvagyunk, fogjuk meg a monofil zsinór mindkét szálát, nedvesítsük meg a csomót, és finoman kezdjük el megfeszíteni az egészet, miközben próbáljuk feszesen tartani a főzsinórt is és a dobóelőkét is! Nem kell sietni a meghúzással, lentről toljuk, fentről húzzuk, úgy, hogy a szálak szépen egymás mellé feküdjenek.

Horgászonline webáruház
10. kép: Ha mindent jól csináltunk, egy ilyen alakú csomót kell kapnunk, ami szemmel láthatóan számunkra pont ideális irányban vastagodik. A kilógó szálakat nyugodtan levághatjuk egészen a tövénél.

Horgászonline webáruház

Cikkírónk: Joó Attila

RÓLUNK

CarpLine Team

Carpline

Fókuszban a minőségi és prémium horgásztermékek!