A nehézbombázó: CXP Neo Long Cast 10000

A nehézbombázó: CXP Neo Long Cast 10000

A Neo széria legnagyobbjához, a minden létező elemében távoli horgászatra tervezett CXP Neo Long Cast 10000 bemutatásához érkeztünk ma. Az erőtől duzzadó monstrum nemcsak a katalógusfotókon látszik nagynak, a valóságban egészen egyszerűen megdöbbentőek a méretei. A legmeghatározóbb képet persze akkor mutatta, amikor a 73 mm (!) átmérővel rendelkező dobján több, mint 600 méter 0,25-ös monofil feszült. Mondhatni, ha nem ismertem volna, megijedtem volna tőle.

Természetesen ekkora, ilyen zsinórkapacitással bíró orsót nem használunk partközeli, pörgős pecára, minek terhelnénk a botunkat, karunkat fölöslegesen. Használjuk arra, amire való; a Neo Long Cast 10000 a nagy kiterjedésű tavak, víztározók távoli zónáinak eléréséhez tökéletes! Kereső horgászathoz, dobáshoz, vagy behordáshoz egyaránt ideális, sőt e módszerekhez jobb nem is lehetne.

Ha nagy távolságot kell meghorgászni, ideális választás a Neo Long Cast 10000-es orsó

A zsinórral rendesen feltöltve 763 grammot nyomó Neo tehát nem való light, vagy medium feederekre, a 3,90-4,20-as heavy, vagy extra heavy távdobó pontyos feederbotok, vagy a long cast rendszerű bojlis pálcák képeznek vele ütős egységet.

Az elegáns matt fekete szmoking neki is jól áll, a hatalmas testet finomítja, karcsúsítja a dizájn

Zsinórfeltöltés szempontjából – a módszer és az igénybevétel miatt – a 0,25-ös monofil jelenti az alsó határt, egyben az arany középutat, de bottól, és annak gyűrűkiosztásától függően természetesen el lehet menni 0,30-0,35-ös méretig akár. Érdemes figyelni arra, hogy az alkalmazott zsinór átmérőjének növekedésével arányosan csökken a megdobható távolság is. A jó zsinórválasztás ilyen orsónál és technikánál is kulcskérdés!

Az 1000 méteres Carp Expert Carbon még a legnagyobb zsinórkapacitású orsók dobját is képes feltölteni

Hála a csigás dobemelő rendszernek, a zsinórmenetek tökéletes pozícióban, egyenletes menetemelkedéssel kerültek fel a hatalmas orsódobra

A dob súlya zsinórral feltöltött állapotban vetekszik egy átlagos pergető orsó tömegével

Tökéletes ergonómiát biztosító hajtókar, ahogy egy long cast orsóhoz illik

A külső jegyeknél maradva, olyan tervezői ötletekkel találkozunk, amelyekkel a prémium kategóriánál is csak épphogy elvétve: az orsó dobján nem egy, hanem kettő darab fémből készült zsinórbeakasztó klipsz van elhelyezve. Némi furfanggal továbbgondolva, nem egy, hanem kettő különböző távolságot is kijelölhetünk orsónkon, sőt vékony alkoholos filc segítségével ezeknek számot is adhatunk a nagyméretű fém korongokon.

Az igényes, fémből készült zsinór klipszből kettőt találunk az orsó dobján, az egymással szemközti oldalon

Szerkezeti felépítésében összevetve semmiben nem marad alul a neves márkák hasonló típusaitól

A CXP Neo Long Cast jó példa arra, hogy ésszerű logikát és irányelveket követve, a realitás talaján maradva is lehet olyan eszközöket gyártani, amelyek három, négy, vagy többszörös áru társaikkal nevetve felveszik a versenyt!

A Neo Long Cast 10000 méltó társa a távdobó bojlis botoknak

A rendkívül magas dob ellenére a zsinórrakással semmiféle probléma nincsen, köszönhetően a csigás dobemelő rendszernek. A 4,1:1-es áttételezés pont jól passzol a hosszú csigatengelyhez, ezáltal lassan járja be az útját a két végpont között. A zsinórmenetek emelkedése szabályos és nagyon pontos.

Komoly tömeget ad a nagy orsóház, félmaroknyi csapágy, a hatalmas dob és a több száz méter zsinór együttese

Az alacsony áttétel ellenére egyetlen hajtókar fordulattal 95 cm zsinór kerül a dobra

A Neo óriáslamellás fékrendszere jól hangolható és finoman állítható, a szorosabb tartományokban is gondolkodás nélkül indul útjára. A hagyományos zéger gyűrűs megoldás helyett a lemella fészek precízen méretezett gumikoronggal van lezárva.

Az ötletes megoldás kiváltotta a zéger gyűrűt, a szennyeződések bejutását is megakadályozza

Hatalmas féklamellák gondoskodnak a fékerő egyenletes elosztásáról

Kilenc golyóscsapágy és egy tűgörgős visszaforgás-gátló (plusz egy csapágynak számít ugyebár) dolgozik a legkényesebb pontokon.

Azon túl, hogy esztétikus és igényes ez a megoldás, rendkívül stabil pozíciót is eredményez a visszaforgás-gátlónak

Az orsóházra pillantva azonnal elszállnak a kétségeink a dobemelő rendszer fajtáját illetően

A wormshaft tengely mindkét oldala csapágyas alátámasztást kapott, a tányérkerék mindkét felén, a visszaforgás-gátló alatt („nyakcsapágy”) is találkozhatunk csapággyal, sőt a zsinórvezető görgőbe duplán jutott belőle!

A szerkezet lelke csigás dobemelő rendszeren alapul

Ritkán találkozni orsóban ekkora tányérkerékkel

Az orsóban található hatalmas tányérkerék még a legendás Banax Heliconhoz szokott ismerőseimet is meglepte. Jó-jó, igaz, a 6 mm vastag (!) dobemelő tengellyel szinkronban kell lenni.

Csoda hogy sehol egy kottyanás? Extra hosszú bronz csigán megy keresztül a 6 mm-es tengely!

A zsinórvezető görgő technikai megoldásáról, a görgő házának kiképzéséről is ódákat lehetne zengeni. Kettő zárt golyóscsapágy gondoskodik a nagyméretű zsinórvezető görgő nesztelen futásáról.

A felkapó kar átváltását követően azonnal a görgőre kerül a zsinór

A görgő zajtalan futásáról dupla csapágy gondoskodik!

A Neo család Góliátjának teszt-üzemmódjához olyan körülményeket biztosítottak az áprilisi pontyok, amelynél ideálisabbat nem is kívánhattam volna. A legküzdelmesebb fárasztások mélyen az emlékeimbe vésődtek. A legnagyobb Neo professzionális fékrendszere pont akkor kapcsolódott be a játékba, amikor már szinte biztos voltam a halak partközeli megugrásai miatti durranós zsinórszakításban. Nos, aki ilyen méretben megbízható és nagyon is kedvező árú távdobó orsót keres a csigás dobemelés összes előnyével, az jelentem: megtalálta!

Áprilisi gyönyörűség, hibátlanul, egészségesen

Forrás: Halmos Mihály-energofish.hu

Termék vásárlás: http://horgaszonline.hu/content/46-a-nehezbombazo-cxp-neo-long-cast-10000

Vélemény, hozzászólás?

RÓLUNK

CarpLine Team

Carpline

Fókuszban a minőségi és prémium horgásztermékek!

X